Twój koszyk aktualnie jest pusty.
Darmowa dostawa z kodem lovematcha
Matcha jest bogata w katechiny, klasę związków roślinnych, które działają jako naturalne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają stabilizować szkodliwe wolne rodniki, czyli związki, które mogą uszkadzać komórki i powodować przewlekłe choroby. W rzeczywistości liczba antyoksydantów w matchy jest do 137 razy wyższa niż w innych rodzajach zielonej herbaty[1]. Antyoksydanty obecne w matchy zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz mają silnie działanie przeciwnowotworowe.
Wiele składników matchy zostało zbadanych pod kątem ich właściwości przeciwnowotworowych. Istnieje wiele badań, poświęconych spożyciu zielonej herbaty i pozytywnemu wpływowi jej konsumpcji na zapobieganie nowotworom. Jedno z takich badań, przeprowadzone w Cancer Causes & Control, obejmujące ponad 1400 osób badanych, wykazało, że spożywanie zielonej herbaty wiązało się z niższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka[2]. Wprowadzenie matchy do diety może zatem posłużyć jako element codziennej profilaktyki.
Matcha zawiera do trzech razy więcej kofeiny w porównaniu ze zwykłą zieloną herbatą, co czyni z niej świetną opcję na poranną pobudkę, która nie doprowadzi do nagłego, popołudniowego spadku energii – charakterystycznego efektu spożycia kawy. Jedną z dodatkowych korzyści płynących z picia matchy jest dostarczenie organizmowi substancji kontrolujących uwalnianie kofeiny do krwiobiegu. Oznacza to, że chociaż matcha ma niższy poziom kofeiny w porównaniu z kawą, to pobudzenie kofeinowe trwa dłużej, dzięki kontrolowanej i powolnej fazie absorpcji. Poziom energii po wypiciu filiżanki matchy może się utrzymywać ponad 6 godzin. Po spożyciu matchy nie pojawiają skutki uboczne typowe dla stanu po wypiciu kawy, takie jak: nadpobudliwość, wysokie ciśnienie i nerwowość. Dzięki temu w ciągu dnia można wypić nawet kilka filiżanek matchy bez żadnych obaw o konsekwencje zdrowotne[3].
Picie Matchy wpływa na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie. Odpowiednie stężenie serotoniny pozwala zasnąć oraz reguluje ciśnienie krwi, natomiast jej niedobór prowadzi do obniżonego poziomu nastroju, a nawet do depresji. Dopamina natomiast stanowi podstawę dla procesów motywacyjnych. Równowaga obu tych substancji sprzyja kreatywności, koncentracji i gotowości do podejmowania wyzwań. Ponadto, wykazano również, że konsumpcja matchy zwiększa aktywność fal mózgowych alfa, co może pomóc w wywołaniu uczucia relaksu i zmniejszeniu poziomu stresu[4].
Niektóre badania wykazały również, że matcha może pomóc chronić wątrobę. Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w ciele i utrzymywanie jej w doskonałej formie jest niezwykle ważne dla naszego stanu zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Wątroba jest odpowiedzialna za pozbywanie się toksyn i przetwarzanie składników odżywczych. Jedno z najbardziej przełomowych badań zostało przeprowadzone na próbie 80 osób ze stłuszczeniem wątroby (bezalkoholowym). Osoby badane podzielono na grupę badawczą oraz grupę kontrolną. Osobom z grupy badawczej podawano 500mg ekstraktu z zielonej herbaty matcha przez 90 dni z rzędu. Badani z grupy kontrolnej zamiast tego otrzymywali placebo. Pod koniec 12 tygodni ci, którzy przyjmowali ekstrakt z zielonej herbaty, mieli niższy poziom enzymów wątrobowych w porównaniu z grupą placebo. Ponieważ to właśnie te enzymy wskazują na uszkodzenie wątroby, dowiedziono, że zielona herbata pozytywnie wpływa na regenerację wątroby[5].
Wykazano, że matcha poprawia uwagę, pamięć i czas reakcji. Zawiera również kofeinę i L-teaninę, które mogą wpływać pozytywnie na wiele aspektów funkcjonowania mózgu. W jednym z badań, na 23 osobach sprawdzano, jak ludzie radzą sobie z serią zadań mających na celu zmierzenie wydajności mózgu. Niektórzy uczestnicy spożywali herbatę matcha lub baton zawierający 4 gramy matchy, podczas gdy grupa kontrolna spożywała inny rodzaj herbaty lub baton placebo. Badacze stwierdzili, że matcha spowodowała poprawę w zakresie uwagi, czasu reakcji i pamięci w porównaniu z placebo[6].
Matcha jest bogata w mikroelementy. Szczególnie znanym i korzystnym dla zdrowia jest EGCG. Jest to związek roślinny, który pozytywnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i metabolicznego. Badanie opublikowane w Journal of Ethnopharmacology ujawniło, że EGCG „wykazuje szeroki zakres właściwości leczniczych, w tym przeciwmiażdżycowe, przeciwprzerostowe serca, przeciwzawałowe mięśnia sercowego, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające”[7]. Matcha usuwa zły cholesterol, podnosząc poziom cholesterolu HDL. Cholesterol HDL jest nazywany również dobrym cholesterolem, który udrażnia tętnice. Wyniki uzyskane w 14 badaniach nad wpływem konsumpcji zielonej herbaty na poziom złego cholesterolu wykazały, że popijanie zielonej herbaty skutkowało znacznym zmniejszeniem stężenia złego cholesterolu w organizmie[8].
American Journal of Clinical Nutrition podaje również wyniki badań w zakresie wpływu herbaty matcha na proces odchudzania. Matcha zawiera związki o nazwie katechiny, które posiadają właściwości termogeniczne. Oznacza to, że matcha ma wpływ na szybkość spalania kalorii. Picie matchy zwiększa tempo spalania zarówno podczas odpoczynku, jak i podczas ćwiczeń. Wprowadzenie picia matchy do swojego planu treningowego pozwala podnieść statystyki spalania kalorii aż o 25%[9].6].
Matcha nie tylko umożliwia zadbanie o zdrowie wnętrza organizmu, ale może być również stosowana w celu poprawy zdrowia skóry. Składniki zielonej herbaty mogą być stosowane miejscowo do wspomagania regeneracji skóry, gojenia się ran lub leczenia niektórych stanów nabłonkowych, takich jak: afty, łuszczyca, trądzik różowaty i rogowacenie słoneczne[10]. Matcha jest idealnym dodatkiem do rutynowej pielęgnacji skóry i może być stosowana jako prosta maseczka na twarz służąca do złagodzenia zaczerwienienia i nadania skórze zdrowego blasku.
Chociaż pojedyncza filiżanka nie ma znaczącego wpływu na ciśnienie krwi, badania wykazały, że długotrwałe picie zielonej herbaty może je skutecznie obniżyć. Badanie wykazało, że po 12 tygodniach codziennego spożywania zielonej herbaty u osób badanych odnotowano znacznie niższe ciśnienie krwi. Herbatą, która uzyskała najwyższe wyniki w rankingu obniżania ciśnienia w tym badaniu była właśnie zielona herbata matcha[11].
[1] David J. Weiss, Christopher R. Anderson, “Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography”, Journal of Chromatography A 1011, nos. 1-2, (Wrzesień 2003): 173-180.
[2] Guo-Pei Yu, Chung-Cheng Hsieh, Li-Yi Wang, Shun-Zhang Yu, Xue-Liang Li, Tie-Hua Jin, “Green-tea consumption and risk of stomach cancer: a population-based case-control study in Shanghai, China”, Cancer Causes & Control 6, no. 6 (Listopad 1995): 532-538.
[3] „Caffeine content for coffee, tea, soda and more”, Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, ostatnio modyfikowane Kwiecień 26, 2022, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20049372.
[4] Anna C. Nobre, Anling Rao, Gail N. Owen, “L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state”, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 17, Suppl 1 (2008): 167-168.
[5] Ali Pezeshki, Sara Safi, Awat Feizi, Gholamreza Askari, Fatemeh Karami, „The Effect of Green Tea Extract Supplementation on Liver Enzymes in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease”, International Journal of Preventive Medicine 7, no. 28 (Luty 2016).
[6] Christina Dietz, Matthijs Dekker, Betina Piqueras-Fiszman, “An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance”, Food Research International 99, pt 1 (Wrzesień 2017): 72-83.
[7] Quian Y. Eng, Punniyakoti V. Thanikachalam, Srinivasan Ramamurthy, “Molecular understanding of Epigallocatechin gallate (EGCG) in cardiovascular and metabolic diseases”, Journal of Ethnopharmacology 10, no. 210 (Styczeń 2018): 296-310.
[8] Xin-Xin Zheng, Yan-Lu Xu, Shao-Hua Li, Xu-Xia Liu, Rutai Hui, Xiao-Hong Huang, “Green tea intake lowers fasting serum total and LDL cholesterol in adults: a meta-analysis of 14 randomized controlled trials”, The American Journal of Clinical Nutrition 94, no. 2 (Sierpień 2011): 601-610.
[9] Adrian B. Hodgson, Rebecca K. Randell, Asker E. Jeukendrup, “The effect of green tea extract on fat oxidation at rest and during exercise: evidence of efficacy and proposed mechanisms”, Advances in Nutrition 1, no. 4(2) (Marzec 2013): 129-140.
[10] Yu, Hsieh, Wang, Yu, Li, Jin, “Green-tea consumption and risk of stomach cancer: a population-based case-control study in Shanghai, China”, 532-538.
[11] Gang Liu, Xue-Nan Mi, Xin-Xin Zheng, Yan-Lu Xu, Jie Lu, Xiao-Hong Huang, “Effects on tea intake on blood pressure: a meta-analysis of randomised controlled trials”, British Journal of Nutrition 112, no. 7 (Październik 2014): 1043-1054.
My Pura Vida matcha posiada certyfikat organiczny zgodnie z surowymi normami UE i JAS. Każda partia matchy jest testowana na obecność pestycydów, metali ciężkich i promieniowania, aby zapewnić najwyższą jakość. Nasz produkt sklasyfikowano jako ceremonialny, czyli najwyższej klasy matchę używaną także w tradycyjnych ceremoniach herbacianych.
Nasza matcha pochodzi z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego w Japonii. Każda partia matchy jest świeżo mielona przed wysyłką do Europy. Dzięki temu, otrzymujemy świeższą i lepszej jakości matchę, w której wszystkie korzystne dla zdrowia składniki są nadal nienaruszone.