Twój koszyk aktualnie jest pusty.
Darmowa dostawa z kodem lovematcha
My Pura Vida dostarcza wysokiej jakości ceremonialną matchę, nazywaną również japońską herbatą. Nasze produkty pochodzą z organicznych upraw mieszczących się w zakorzenionych głęboko tradycjami regionach środkowej Japonii – praojczyzny najlepszej matchy. My Pura Vida posiada certyfikat organiczny zgodny z surowymi normami UE i JAS. Każda partia matchy jest testowana na obecność pestycydów, metali ciężkich i promieniowania, aby zapewnić najwyższą jakość.
My Pura Vida Matcha to najwyższej jakości ceremonialna matcha, która powstaje z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych liści pierwszego zbioru, które na cztery tygodnie przed zbiorem zostają osłonięte przed działaniem promieni słonecznych przy użyciu bambusowych mat. Dzięki temu wzrasta produkcja chlorofilu, L-teaniny, a także pochodnej katechin o nazwie EGCG. Ostateczny produkt powstaje wskutek zmielenia liści herbaty. Zawiera on o wiele więcej wartości odżywczych, w tym ponad 130 razy więcej antyoksydantów, niż klasyczne napary przygotowywane przez zalewanie liści wrzątkiem. Każda partia matchy jest świeżo mielona przed wysyłką do Europy. Dzięki temu, otrzymujemy świeższą i lepszej jakości matchę, w której wszystkie korzystne dla zdrowia składniki są nadal nienaruszone.
Za oceanem matcha jest znana jako prawdziwy eliksir młodości. Mnisi buddyjscy, którzy już w XII wieku rozpowszechnili matchę na całą Japonię, nazywali ją eliksirem nieśmiertelności ze względu na jej lecznicze właściwości. My Pura Vida Matcha to produkt stworzony z myślą o osobach kierujących się w życiu dbałością o zdrowie swoje i najbliższych.
Historia Matchy sięga ponad tysiąca lat wstecz, do czasów, gdy Chinami rządziły dynastie, a klany Szogunów sprawowały władzę w Japonii. Początki tego słynnego napoju sięgają czasów chińskiej dynastii Tang, której rządy trwały od VII do X wieku. To właśnie wtedy rozpowszechniona została technika gotowania na parze liści herbacianych, ścierania ich na proszek, a następnie tworzenia z nich łatwo przenośnych cegiełek poprzez zmieszanie powstałego proszku z wodą i solą. Technika ta umożliwiała łatwiejszy transport i handel zieloną herbatą. Mimo iż Matcha pochodzi ze starożytnych Chin, spopularyzowana została w Japonii, gdzie po dziś dzień znajdują się uprawy matchy najwyższej jakości. Zasługę tę można przypisać japońskiemu mnichowi Eisai, który spędził dużą część swojego życia w Chinach zgłębiając tajemnice matchy oraz buddyzmu. W 1191 roku Eisai powrócił na stałe do Japonii przywożąc ze sobą nasiona herbaciane oraz buddyjskie metody przygotowywania sproszkowanej zielonej herbaty. Eisai zasadził przywiezione z Chin nasiona na terenie świątyni w Kioto.
Z upływem czasu Japońscy mnisi opracowali nową metodę upraw. Tak zwana herbata zielona tencha została wyhodowana poprzez uprawę zielonej herbaty w zacienionych warunkach – ta metoda jest uznawana za maksymalizującą korzyści zdrowotne matchy. Matcha cieszyła się dużą popularnością wśród mnichów, ponieważ pozwalała uzyskać im wyższy poziom koncentracji podczas długiej medytacji oraz charakteryzowała się cennymi właściwości leczniczymi. Matcha pierwotnie przeznaczona była jedynie dla szogunów i uważana była za luksusowy napój i symbol statusu. Z czasem rozprzestrzeniła się do klasztorów zen, a następnie do ogółu społeczeństwa pod postacią chanoyu, czyli tzw. Ceremonii Herbacianej. Do XVI wieku profesjonalni mistrzowie herbaty, tacy jak Sen No Rikyu, rozwinęli ceremonię parzenia herbaty w wysoce choreograficzny rytuał, który wykorzystuje wiele form sztuki, w tym ceramikę, malarstwo, sztukę kulinarną, kaligrafię, a nawet układanie kwiatów. Wierzymy, że w dzisiejszych czasach picie matchy może być równie wyjątkowe.
Matcha należy do japońskiej kategorii zielonej herbaty, co oznacza, że po zebraniu jest gotowana na parze, aby zatrzymać proces utleniania — dzięki temu zachowuje swój wspaniały zielony kolor. To, co sprawia, że matcha jest naprawdę wyjątkowa, to przede wszystkim warunki, w jakich jest uprawiana i produkowana. Miejsce pochodzenia decyduje o jej niepowtarzalnym profilu kolorystycznym, zapachowym i smakowym. Chociaż istnieje kilka regionów w Japonii, które produkują matchę, regionem najbardziej znanym z uprawy jest Kioto oraz Kagoshima, gdzie doświadczeni rolnicy opanowywali techniki uprawy i zbierania najlepszej matchy przez ponad pół tysiąclecia. Pierwszy etap produkcji matchy zwany jest procesem cieniowania. Rozpoczyna się w kwietniu, kiedy pojawiają się pierwsze w sezonie pędy herbaciane. Plantacje matchy są stopniowo pozbawiane bezpośredniego światła słonecznego przez 30 dni przy użyciu bambusowych mat. Dzięki temu wzrasta produkcja chlorofilu, a L-teaniny nie przekształcają się w katechiny. W rezultacie matcha posiada ponad 130 razy więcej antyoksydantów niż zwykła herbata zielona.
Proces zbioru rozpoczyna się na początku maja, kiedy młode liście są delikatnie ręcznie zbierane z krzewów herbacianych, a roczny „pierwszy rzut” — ichibancha (一番茶) uważany jest przez specjalistów i koneserów za najlepszy spośród wszystkich. Tylko najmłodsze i najbardziej zielone części rośliny są zbierane, aby stać się namachą (生茶) lub „surową herbatą”. Aby zachować naturalny, żywy zielony kolor liści wraz z aromatem, namacha jest gotowana na parze przez około 15-20 sekund, w ciągu 20 godzin od zebrania.
Po ugotowaniu na parze liście przechodzą proces suszenia i odszypułkowania, aby uzyskać z nich najlepszą matchę. W przeciwieństwie do innych japońskich zielonych herbat, których liście są zwijane w skręty po procesie gotowania na parze, liście używane do produkcji matchy są schładzane i suszone, aby przekształcić się w arachę (荒茶). Aracha zostaje następnie pozbawiana żyłek i łodygi, aby stać się tencha (碾茶). Ostatnim etapem procesu produkcyjnego jest zmielenie liści tenchy na proszek. Używając tradycyjnego kamiennego młyna wykonanego z granitu, tencha jest mielona na drobny proszek matcha. To właśnie ten proces mielenia daje nazwę matchy (抹茶) — oznacza to dosłownie „mielona herbata”.
My Pura Vida matcha posiada certyfikat organiczny zgodnie z surowymi normami UE i JAS. Każda partia matchy jest testowana na obecność pestycydów, metali ciężkich i promieniowania, aby zapewnić najwyższą jakość. Nasz produkt sklasyfikowano jako ceremonialny, czyli najwyższej klasy matchę używaną także w tradycyjnych ceremoniach herbacianych.
Nasza matcha pochodzi z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego w Japonii. Każda partia matchy jest świeżo mielona przed wysyłką do Europy. Dzięki temu, otrzymujemy świeższą i lepszej jakości matchę, w której wszystkie korzystne dla zdrowia składniki są nadal nienaruszone.