Twój koszyk aktualnie jest pusty.
BlogMatcha w kuchni. Kreatywne pomysły na wykorzystanie japońskiej herbaty
Japońska herbata matcha to wielofunkcyjny dodatek w kuchni. Ten zielony proszek to nie tylko doskonały napój, który pobudzi, ale też świetna przyprawa oraz element deserów. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka pomysłów, dzięki którym urozmaicisz swój codzienny jadłospis.
Japońska herbata matcha to doskonałe źródło składników odżywczych, antyoksydantów oraz kofeiny. Do tego specyficzny smak oraz niepowtarzalny kolor sprawiają, że to doskonały dodatek do kuchennych eksperymentów zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.
Słodkości z dodatkiem matchy
Japońska herbata matcha doskonale sprawdza się jako element deserów. Jej niepowtarzalny aromat zmienia delikatnie znane nam smaki, ale przede wszystkim kolor, dzięki czemu są one jeszcze bardziej apetyczne! Matchę możesz dodać do różnorodnych kremów z mascarpone i wypełnić nim babeczki czy tort.
Skoro już o torcie mowa – kilka łyżeczek matchy dodaj do ciasta! Złagodzisz nieco jego słodycz, a kolor jaki zyska biszkopt z pewnością idealnie skomponuje się z letnimi owocami. Nie zapominaj, że matcha zmiksowana z mleczkiem kokosowym i owocami to także świetna dawka energii i zdrowia w postaci koktajlu.
Na koniec coś, co wszystkie łasuchy lubią najbardziej, czyli… lody! Te o smaku matcha są naprawdę wyjątkowe. Nie tylko smakują wyśmienicie, chłodzą w upalny dzień, ale również pobudzają niczym mrożona kawa. Kto raz spróbował tego wyjątkowego smaku lodów, ten nie będzie chciał już jeść nic innego!
Matcha w marynatach, czyli jak wykorzystać japońską herbatę w proszku w kuchni
Podobnie, jak kawa i klasyczna herbata, matcha doskonale sprawdzi się także podczas przygotowywania wyjątkowych marynat. Jest lekko gorzkawa w smaku, dlatego dobrze komponuje się w słodszych marynatach do indyka, ale też i w duecie z estragonem.
Matchę można również dodać do ryby morskiej, nieco wyostrzając jej wyjątkowy smak. Jako przyprawę z powodzeniem dodawaj ją także do dipów oraz sałatek – zarówno ty, jak i twoi goście będziecie zachwyceni wyjątkowym i nowym smakiem.
Dlaczego warto stosować matchę w kuchni?
Herbaciarnie online oferują już gotową do użycia matchę w postaci zielonego proszku. Ten niezwykły puder doskonale sprawdzi się jako przyprawa oraz dodatek do wielu dań. Możesz stosować ją zarówno do słodkich, jak i słonych przekąsek pamiętając jedynie o zachowaniu umiaru, bowiem matcha jest dość intensywna w smaku.
Oprócz niezwykłej konsystencji oraz koloru, ogromną zaletą matchy są jej wartości odżywcze – to kolejny argument, by używać jej podczas codziennego gotowania!
Skoro już nasz możliwości matchy, odwiedź nasz sklep herbaciany i zamów japońską herbatę matchę już dzisiaj. Czas na kulinarne szaleństwo, które pokochasz już od pierwszego gryza!
Dlaczego warto wybrać My Pura Vida
Najwyższa jakość
My Pura Vida matcha posiada certyfikat organiczny zgodnie z surowymi normami UE i JAS. Każda partia matchy jest testowana na obecność pestycydów, metali ciężkich i promieniowania, aby zapewnić najwyższą jakość. Nasz produkt sklasyfikowano jako ceremonialny, czyli najwyższej klasy matchę używaną także w tradycyjnych ceremoniach herbacianych.
Bezpośrednio z Japonii
Nasza matcha pochodzi z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego w Japonii. Każda partia matchy jest świeżo mielona przed wysyłką do Europy. Dzięki temu, otrzymujemy świeższą i lepszej jakości matchę, w której wszystkie korzystne dla zdrowia składniki są nadal nienaruszone.