Twój koszyk aktualnie jest pusty.
BlogJak parzyć zieloną herbatę?
Kluczem do właściwego zaparzenia herbaty jest zapoznanie się z jej wymaganiami. Każdy rodzaj bowiem wymaga właściwego podejścia – w tym doboru temperatury wody, w której dochodzi do zaparzenia wyjątkowego naparu.
Nie inaczej jest w przypadku zielonej herbaty, która najlepiej zaparza się w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Warto jednak pamiętać, że każda mieszanka ma swoje indywidualne wymagania, dlatego też warto zapoznać się z informacją na opakowaniu przed rozpoczęciem pełnego rytuału.
W czym zaparzyć zieloną herbatę?
Właściwy sposób parzenia zielonej herbaty zaczyna się od naczynia, w jakim będzie ona podane. Najlepsze są porcelanowe, ceramiczne lub żeliwne kubki, bowiem stosunkowo długo utrzymują one swoją temperaturę pozwalając na swobodne zaparzenie herbaty. Naczynie wpływa również na smak samej herbaty – dlatego też oryginalnie, w Japonii podaje się ją w porcelanowych lub ceramicznych filiżankach.
Wskazówka: przed zaparzeniem herbaty naczynie warto przepłukać gorącą wodą, dzięki czemu dłużej utrzyma ono swoją temperaturę!
Oprócz naczynia istotna jest również woda – w przypadku zielonej herbaty warto skorzystać z wody filtrowanej, dzięki czemu z naparu zostanie wydobyty cały aromat, a naturalny smak nie zostanie zakłócony.
W jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę?
Zielona herbata powinna być parzona w temperaturze około 70-80 stopni. Po zagotowaniu wody należy zatem chwile odczekać, zanim zaleje się wodą napar. Miłośnicy herbaty korzystają ze specjalnych czajników, które wyposażone są w czujniki temperatury wskazującej 70 lub 80 stopni co znacznie ułatwia cały proces parzenia matchy.
Japońska matcha – parzenie
Nieco inaczej należy obchodzić się z herbatą zieloną matcha. Przede wszystkim ma ona inną strukturę bowiem jest sprzedawana w postaci zielonego proszku. Odpowiednią ilość herbaty wsypujemy do naczynia i zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni.
Aby herbata miała wyjątkowy smak, do parzenia należy użyć bambusowej miotełki do matchy, dzięki której zyska ona kremową konsystencję oraz niesamowitą piankę, która pobudzi zmysły! Miotełką mieszamy herbatę matcha aż do uzyskania pianki, podobnej jak podczas spieniania mleka.
Parzenie herbaty – szczególnie zielonej – to wspaniały rytuał, który już od zalania liści wodą koi nas wyjątkowym aromatem. Każda herbata jest inna, wymaga zatem indywidualnego podejścia. Gwarantujemy jednak, że to właśnie dzięki tym delikatnym różnicom, smak herbacianego napoju będzie wyjątkowy i pozwoli nam rozsmakować się w tym cudownym aromacie.
Dlaczego warto wybrać My Pura Vida
Najwyższa jakość
My Pura Vida matcha posiada certyfikat organiczny zgodnie z surowymi normami UE i JAS. Każda partia matchy jest testowana na obecność pestycydów, metali ciężkich i promieniowania, aby zapewnić najwyższą jakość. Nasz produkt sklasyfikowano jako ceremonialny, czyli najwyższej klasy matchę używaną także w tradycyjnych ceremoniach herbacianych.
Bezpośrednio z Japonii
Nasza matcha pochodzi z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego w Japonii. Każda partia matchy jest świeżo mielona przed wysyłką do Europy. Dzięki temu, otrzymujemy świeższą i lepszej jakości matchę, w której wszystkie korzystne dla zdrowia składniki są nadal nienaruszone.